Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 11.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder som har samlet mye snø fra før, og i nye leområder.

Skredfarevurdering

De siste dagenes nysnøflak trenger tid til å stabilisere seg. Evnen til bruddforplantning til de ferske flakene vil variere utfra vind og tilgjengelig nysnø. Utbredelsen av flakene vil variere med vindstyrke og tilgjengelig løssnø. Temperaturen har falt, og snødekket vil trenge tid på å stabilisere seg. Noen steder vest i regionen vil det fortsatt kunne være lett å løse ut skred opp mot str 3, men generlt forventes det at skredene blir mindre. Vind opp i liten kuling fra sørøst i fjellet søndag ettermiddag og kveld vil kunne flytte tilgjengelig løs snø over i nord og nordvestvendte hellinger. Det kan komme noe ny nedbør som snø lengst i vest. Denne vil lokalt kunne gi mindre, ustabile nysnøflak i leheng. Skredfaren ventes å avta til 2-moderat.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 10. desember 2017

Etter mildværet midt i uka har det kommet betydelige mengder nysnø, mest i vestlige del av regionen. Siste 2 døgn 40-50 cm lengst i vest, omlag 5-8 cm i øst. Snøgrensen søndag er på rundt 100 moh eller lavere. Det har blåst vestlig til dels stiv kuling i utsatte fjellområder de siste par dagene. Vinden har lagt opp til dels store nysnøflak i østvendte hellinger. Det gamle snødekket under nysnøen anses som en stabil base.

Det gamle snødekket anses som stabilt, fortsatt med til dels våt snø nede i snøpakken. Nysnøen antas å ha festet seg til underlaget da temperaturen falt torsdag. Det ligger fokksnøflak og nedføykede nysnølag over den gamle snøen. I denne delen av snødekket kan det være dårlig binding mellom lagene. Det ble også observert et lag av kantkorn i snødekket, men dette har ikke vist evnen til å produsere skred enda.

Det er observert ferske skred søndag (str. 2 - små) i Luster.

Det har kommet rundt 10 mm nedbør siste døgn til søndag morgen lengst vest i regionen. Selseng melder om 6 mm, snødybden har økt fra 85 til 90 cm. Bare noen få mm nedbør lengst i øst. Som tørr snø over ca. 100 moh. De siste par døgns vestlige kuling har minket. Temperaturen har falt, og det er nå -10 eller kaldere i fjellet. Ferske obeservasjoner indikerer at vinden har økt noe fra sørøst søndag ettermiddag, det ventes sørøstlig liten kuling i høyfjellet frem til natt til mandag.

Fjellvær

Søndag 10. desember 2017

1-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sør. -15 °C til -7 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 11. desember 2017

2 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Bris fra øst. -16 °C til -8 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Nedbør vesentlig lengst i vest. Usikker mengde, kan hende det blir mindre.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS